Reisverslag Vogezen 2017

Reisverslag Vogezen 2017

Vogezen 2017

ReisverslagenPosted by Bushcraft Webmaster Mon, May 29, 2017 11:38


(Scroll naar onder om te gegevens te bekijken)


Richting Bushcraft Basecamp!


Vergeet de Ardennen, de Eifel of de Elzas.

De Hoge Vogezen of "Hautes Vosges" liggen zo dichtbij en het lijkt net een andere wereld, een "wilde" wereld, waar je echt niemand kan tegenkomen, dagen lang.
De Mardelles, de wolven, de Lynxen en al het wild maken van deze plek een echt Walhalla voor de Bushcrafters en hikers onder ons. Bos, bos en nog eens bos! Of zou eerder woud woud en nog eens woud zeggen!


Ons avontuur begon op vrijdag 19 mei 2017.

06.00h: Vertrek richting La douce France. Vanuit Antwerpen een 5 uurtjes of een kleine 500km. Vanuit Antwerpen rijden we richting Sainte-Marie-aux-Mines, dat in het centrum van Val d'Argent ligt, deze regio ligt weer verspreid over 3 departementen en 2 provincies.
(Bas-Rhin, Haute-Rhin, Vosges / Alsace, Lorraine)

Nabij Sainte-Marie-aux-Mines ligt de berg "Violu" daar bevind zich onze start.
Aan de rand van de 'Tete de Violu' ligt het Bushcraft Basecamp "The Old Crow" of locaal beter gekend als Randoloupe Bushcraft. Van hieruit gaan we onze 70km lange trail starten.

Het zoeken naar het kamp is niet simpel, er staat nergens iets aangegeven, enkel 'Propriété Privée' vinden we zat op verschillende paden. Dan toch maar een van de padjes ingegaan en uiteindelijk dan toch de locatie gevonden.

Eens bij aankomst werd mn vrees bevestigd, 1 grote tipi tent en lege bierflesjes tot zover je kon kijken. Ik keek mn partner Evi aan en we dachten er al aan om terug te keren. Toen we uiteindelijk bovenaan de chalet aankwamen werden we ontvangen door Vincent, de man achter Bushcraft Utrecht Gelderland, of beter gekend als B.U.G., een vrijwilliger van The Old Crow.

De eigenaar van het Basecamp is Erik, maar Vincent is de man waarvan we uiteindelijk veel van geleerd hebben en ons kort verblijf toch aangenaam heeft gemaakt. Na enkele verhalen en ideeën te hebben uitgewisseld was het tijd voor ons tentje op te stellen.We werden vriendelijk uitgenodigd om met iedereen mee te eten, bij de 5 Brabantse jongens die voor Erik een nieuwe bareel gemaakt hadden. Uiteindelijk waren dit top kerels.
We kregen vers everzwijn met gebakken aardappels, HEERLIJK! Klaar gemaakt door Anne, zij is ook mede-eigenaar van het basecamp samen met Erik.

De dag erop is ons vertrek gepland, we blijven nog tot 18.00h en vertrekken dan richting ons startpunt.

Toch vertrek ik hier met een dubbel gevoel. Het loopt allemaal niet zoals het hoort in het basecamp. Vincent die hier volledig vrijwillig de gasten ontvangt en begeleid wordt niet echt als een vrijwilliger behandeld, maar meer als een werknemer die niet betaald word. Er zitten spanningen in de interne keuken... Jammer genoeg wordt Evi als vertaler tolk gebruikt ( Nederlands-Frans ) om dingen over te brengen aan andere en wordt de gal leeg gespuwd, vergeet niet dat wij hier GASTEN zijn... Tot Vincent er genoeg van heeft, hij vertrekt uit het basecamp terug richting Nederland. Ik heb met Vincent een vriend bij en we houden contact!

-----

Tour du Val d'Argent

Dag 1.

We zijn redelijk laat vertrokken vanuit het basecamp richting de start van onze trail.
Officieel start de trail in Liepve of in Sainte-Marie-aux-Mines. Uiteindelijk kozen we zelf een startpunt omdat de trail in een lus loopt.
Na een 6 a 7km te hebben gehiked hielden we stop aan een prachtige locatie, de rand van een bos met een uitzicht tot zover je kon zien. We zaten op een 1000m hoogte en hebben hier de nacht doorgebracht. We kregen wel bezoek van enkele everzwijnen, maar deze waren niet vijandig en besloten maar elders te gaan schranzen :) .Dag 2.

Uiteindelijk zaten we heel dicht bij Col du Pré de Raves. Van daaruit is Col des Bagenelles nog een kleine 40min lopen. Daar kan je tevens bij Club Vosgien (wandelclub) terecht voor je water bij te vullen, iets te drinken of te eten.
We waren er al snel achter gekomen dat onze trail uit verschillende trails bestond, thans stukken ervan. We hadden de minimap, de topokaart en onze GPS bij, dit bleek wel nodig want de trails zijn aangeduid met verschillende symbolen,maar deze symbolen verspringen geregeld, dus via je minimap en topokaart kan je zien op welke symbolen je moet letten, dus koop die kaart en download onderaan de minimap.

Eens voorbij Col des Bagenelles loop je het bos in tussen de woudreuzen en ga je genieten van prachtige uitzichten en woud-landschappen die je bij ons niet zal tegenkomen.


Als je de trail van de GPX file volgt, zal je merken dat de trail een klein stukje afwijkt, deze afwijking hebben we gedaan omdat je nu voorbij de 'Auberge Haycot' komt. Hier kan je ook weer even rusten en bijtanken. Let wel op, deze auberge is niet de goedkoopste, en vriendelijk zijn ze er ook al niet, maar goed, je kan je ding hier wel doen.Eens je vertrokken bent bij de herberg, ga je verder op de trail en dan kom je plots aan de voet van de Brézouard's. De Grand en de Petit, al scheelt het maar enkele meters tussen de 2 toppen. De klim naar de Grand is best pittig en gaat in een heel stijl tempo naar omhoog, het pad is mooi verwilderd, maar goed begaanbaar.
Eens boven heb je een uitzicht tot aan de Alpen! Met zijn 1229 meter hoge top heb je nu het hoogste punt bereikt van de trail.

Vanaf de Grand is het maar 10 minuutjes lopen naar de Petit Bézouard. Op de Petit heb je een 360° uitzicht, wat nog mooier is dan op de Grand. Tussen de Grand en de Petit staat een Refuge / Shelter van Club Vosgien die open en vrij voor gebruik is.


Vanaf de Brézouard vertrek je richting Liepvre, wat nog zeker 20km is.


Op dit punt bij de abri moet je goed opletten! Eigenlijk moet je gewoon rechtdoor je pad volgen. Dit punt is een 6 sprong, dus let goed op. Je komt van LINKS van de abri en je gaat RECHTS verder, het woud in.


Onderweg kom je geregeld gedenktekens en andere bezienswaardigheden tegen.
Dit (foto boven) is Tetre de la fille morte, staat ook aan gegeven op de bordjes, maar goed blijven opletten en kijk al verder op je kaartje zodat je kan zien wat je volgend punt is.


OPGELET: de route is gewijzigd op een bepaald moment. Het staat aangegeven met : "Itinéraire Modifié", wat letterlijk betekend: "Route veranderd".
IPV het gele vierkantje volg je nu het gele driehoekje. Vanaf nu ga je in een sneltempo dalen, nu weet je dat je richting Liepvre gaat, wat maar een 275m van hoogte heeft.
Vanaf de wijziging kom je nog 1 a 2 bordjes tegen vanaf dan... niets meer. Vanaf dit punt zijn we moeten gaan improviseren met de GPS. Zorg er voor dat je steeds blijft dalen en je komt vanzelf weer bordjes tegen vlak voor de grote weg richting Liepvre
In Liepvre heb je al je benodigdheden. Wij hebben de nacht doorgebracht op de camping in Liepvre.Dag 3.

Vanaf Liepvre camping ga je terug naar de kerk van Liepvre, een 300m verder is er aan de bergwant een pas die recht naar boven gaat, best een pittige start! Bovenop kan je bij Sainte-Anne even lekker rusten. Vanaf daar ga je weer naar boven en je gaat weer de bossen in. Vanaf dit punt ga je eigenlijk het bos bijna niet meer uit. Even een flink stuk stappen tot je bij Col de Fouchy komt, hier heb je weer een adembenemend zicht...


Nu is het de keuze om door te bijten tot het einde of een overnachting in de bossen of een refuge. Wij kozen om door te gaan tot het einde die dag. We liepen deze dag 36kms. Als je in het donker gaat lopen, wees dan goed voorbereid en zorg dat je weet waar je heen moet en dat voldoende verlichting hebt. Die nacht hebben we wonder boven wonder 2 Lynxen gezien. Deze zijn te herkennen aan hun grote, knal oranje ogen. Herten hebben meer gelige ogen en de wolf heeft meer groene ogen in het donker.Op een gegeven moment kom je weer uit bij de grote weg, dit is het punt Col de Sainte-Marie. Vanaf hier volg je je route weer, wij moesten nu richting Chalet Pierre, waar ons startpunt een 10min van verwijderd was.

Aangekomen aan ons eindpunt rond 02:00h s'nachts, we waren gebroken en toch voldaan van ons avontuur, nog snel even wat gegeten en dan maar enkele uurtjes slapen tot we weer richting huis gaan!De volgende dag hebben we nog een bezoekje gebracht aan Ribbeauville, een schitterend pittoreske dorpje waar jeje direct thuis voelt, zeker de moeite!Bedankt voor het lezen van ons verslagje!
Hieronder vindt u meer gegevens over de trail.
Mocht U opmerkingen of toevoegingen hebben, horen wij dat graag.


-----

Benodigdheden.

Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van andere! Zorg dat je alles zelf bij hebt, want er zijn maar weinig mogelijkheden om onderweg bij te tanken. Hier en daar een bron voor je water, of even aanbellen bij de mensen, deze zijn zéér vriendelijk.

Ga je bivakkeren (tent op om 19h, tent af om 07h) wat legaal is, zorg dat je dan alles van tevoren 3x controleert. En probeer zo licht mogelijk te reizen.

Tussen mei en augustus hoef je geen rekening te houden met de kou of sneeuw.

Uitwijken naar St-Marie-aux-Mines ( wat in het centrum van je route ligt ) ben je zo gauw een halve dag kwijt. In Liepvre kan je ook nog even tot rust komen en bijtanken.
-----

Gegevens.

Afstand vanaf Antwerpen : 500Kms ( Luxemburg -> Metz -> Strassburg -> Colmar )
Afstand trail volgens CV : 58kms of 2 dagen.
Afstand die werkelijk is : 68kms of 3 a 4 dagen.
Hoogtemeters : 2590 meter.

Kaart: IGN TOPO n° 3617 ET - Ste Marie aux Mines - Prijs : 12.00 EUR (lokaal te verkrijgen)

Randoloupe Bushcraft : Côte d’Echery, ‘le Chipianer’ vanuit SMAM volg je de bordjes met "Challet Pierre" of de oranje pijlen.
De coördinaten staan tevens ook in de GPX en KML


OPGELET:
Wij raden het aan om zeker deze kaart te kopen, want de route zelf is een mengeling van verschillende routes. De markeringen zijn soms héél onduidelijk en soms zijn er aanpassingen gedaan. Wij hebben de GPS, de topokaart en het kleine kaartje moeten gebruiken om zo niet op het verkeerde pad te belanden.

Het kleine kaartje kan je ook gratis een kopie van laten maken bij het VVV kantoor in Sainte-Marie-aux-Mines, daar kan je ook je topografische kaart aanschaffen, ik had toen wel de laatste :) .

Alle voorzieningen zijn in Sainte-Marie-aux-Mines en Liepvre.
- Super U & Intermarché ( In Liepvre enkel een 8 a Huit, open van 08h tot 20h ).
- Bank.
- Bakkers.
- Dokter en apotheken.
- Camping(s).
-----
*** Bestanden mogen enkel gebruikt worden voor persoonlijk gebruik, wanneer u ze wil delen met andere, gelieven eerst contact op nemen ***

Download GPX
Download KML ( deze kan u openen in Google Earth )
Download Kaart (Overzicht)
Download Hoogtemeters
Download Minimap

Download alles (Zip-File + extra's)

Vergeet geen reactie achter te laten! :-)
De Gpx en KML file bevatten tevens ook de nabijgelegen rufuges, abri's, bronnen en alternatieve routes ivm noodweer en slaapplek.
De topokaart die je zeker nodig hebt.


<< TERUG NAAR BUSHCRAFTING.BE
  • Comments(0)//vogezen17.bushcrafting.be/#post0